Bryllups Invitationer
Bryllupsinvitationer kan være vidt forskellige alt efter brudeparrets stil og smag. Dog er der ting der er værd at vide inden man kaster sig ud i den helt store kreering af bryllupsinvitationer.
Brullupsinvitationer - God kutyme
Indbydelserne skal sendes ud i god tid, hvilket ifølge god kutyme vil sige ca. 3 måneder før brylluppet. Men send dem gerne så hurtigt som muligt, så alle de inviterede kan reservere dagen i god tid. I kan også vælge at lave "save the date" eller "sæt kryds i kalenderen"-kort, som I kan sende ud så snart I har fundet en dato og vente med at sende invitationerne ud til 3 uger før brylluppet.
Hvordan skal invitationerne se ud?
Jeres bryllupsinvitationer skal afspejle hvilken slags fest i skal holde og hvad gæsterne kan forvente. Det er blevet rigtig populært de seneste år at få trykt invitationer på kraftigt papir - men holder man fest i haven og vil man gerne lave nogle personlige invitationer kan man også finde saksen frem og begynde at klippe og klistre.
Har I brug for mere inspiration? Køb bogen "JA! VI SKAL GIFTES". Her står der en masse gode tips og tricks!
Flere og flere vælger også at oprette en bryllupshjemmeside, hvor brudeparret løbende opdaterer om brylluppet. Opdateringer kan indholde alt lige fra forskellige fotoalbums, invitationer, ønskelister mm.. En bryllupshjemmeside er en sjovt og nem måde at oplyse omkring brylluppet med alt lige fra praktiske oplysninger til sjove billeder fra polteabendet.
Hvad skal der stå i invitationerne?
- Navnene på de indbudte
- Anledning
- Dato og klokkeslæt
- Sted (vielse- og receptionsstedet, samt fest/middagsstedet)
- Værtsparrets navne
- S.U. dato og adresse, samt kontaktinformation
- Dresscode
- Transportmuligheder eller vejbeskrivelse fra kirken til feststedet
- Overnatningsmuligheder efter festen
- Toastmaster + kontaktinformation
- Evt. Gavekoordinator + kontaktinformation (ønskelisten udleveres af gavekoordinatoren eller sendes ud efter invitationerne, efter eget ønske fra gæsterne)
- Evt. forbehold (Hvad skal gæsterne være opmærksomme på, frebedes sange, taler mm.)
- Hver indbydelse kan underskrives i hånden, ligesom navnene på de indbudte også kan skrives i hånden
Tituleringen af den indbudte afhænger af hvor godt værtsparret kender vedkommende. Den nære familie og vennekreds kan være på fornavn, mens værtsparret måske ikke har mødt alle fra den nye familie endnu.
Her kan eventuelt skrives: “Hanne og Niels Svendsen” eller en familie med børn: “Hanne og Niels Svendsen, Peter og Maria” Mere formelt kan man også skrive herrens navn først og derefter med frue, med ægtefælle, med familie (hermed menes med børn) eller med ledsager. (Ordet “ledsager” opfordrer til omhyggeligt valg af, hvem man tager med. Det er altså ikke en tilfældig bekendt). Alt efter hvem der er vært ved brylluppet beskrives anledningen således
“I anledning af vor datter, Caroline Lykke Hansens, vielse med (Hr.) Christian Sørensen…”
“I anledning af vor søn, Christian Sørensens, vielse med (Frk.) Caroline Lykke Hansen …”
“I anledning af min datter, . . . “
"I anledning af min søn, . . . “
"I anledning af vort bryllup…”
En skriftlig indbydelse skal altid besvares skriftligt, og en bryllupsinvitation skal besvares så hurtigt som muligt - hvilket vil sige inden 48 timer! Dette gælder i princippet også uanset “svar udbedes” datoen - som dog alligevel skal udvælges med største omhu, da man ikke kan disponere til festmiddagen eller lave en bordplan, før man kender gæsterne og deres nøjagtige antal. Ofte ligge SU cirka en måned inden brylluppet.
Vi ønsker jer held og lykke med jeres invitationer. Vi håber I har fået inspiration til at lave jeres egne eller gode råd hvis I vil købe dem online.

Tip!
Skriv kuverterne til takkekortene i samme omgang, som i skriver kuverterne til invitationerne. Det vil spare jer tid senere!
Og husk at få taget et billede til brylluppet, som i kan bruge til takkekortet.